Blog

Czy granola jest zdrowa?
Stwierdzenie, czy coś jest zdrowe, czy nie jest, zawsze wywołuje trochę kontrowersji. Sama uważam, że to bardzo subiektywna kwestia - każdy organizm jest inny, inaczej reaguje na różne produkty i ma inne potrzeby. Czy więc można jednoznacznie stwierdzić, że granola jest zdrowa? Odpowiedź brzmi (jak zawsze): to zależy. Typowa sklepowa granola często zawiera duże ilości cukru, jest wysoko przetworzona i ma niewiele wartościowych składników. W takim przypadku można śmiało powiedzieć, że nie jest to najzdrowszy wybór. Inaczej wygląda to w przypadku granoli rzemieślniczych, czyli robionych ręcznie, gdzie skład jest krótszy, prosty... Czytaj dalej...
Skąd wzięła się u mnie granola?
Zapraszam na krótką historię granoli w moim wykonaniu. Granola towarzyszy mi w jadłospisie od kilku dobrych lat. W 2020 roku zaczęłam się interesować tym, co jem i jak to na mnie wpływa - wtedy też polubiłam płatki owsiane, orzechy, bakalie itd, potencjalnie "zdrowe" składniki.Nie mając pojęcia, że granolę można upiec samemu, kupowałam gotowe mieszanki w supermarketach. Aż w końcu moja przyjaciółka pokazała mi przepis, który, jak się później okazało, katowałam do znudzenia. Poznałam mojego chłopaka i do dziś nie wiem, czy bardziej zakochał się we mnie, czy w mojej granoli... Czytaj dalej...